fbpx

Technológia zatrávnenia v jednom z najlepších vinárstiev

Spodná časť viniča a jeho korene sú jednými z najdôležitejších častí rastliny, pretože dodávajú viniču potrebné živiny a vlahu. Problémom pri jeho pestovaní tak môžu byť rastliny konkurenčné na vlahu. V mnohých vinohradoch sa preto používajú mechanické a chemické metódy na zamedzenie rastu konkurenčných burín v medziradí, čím sa zabezpečia ideálne podmienky pre pestovanie viniča. Tieto metódy však môžu z dlhodobého hľadiska znížiť úrodnosť pôdy a biodiverzitu, ako aj zvýšiť náklady samotného pestovateľa. Navyše, ak chcete pestovať ekologicky, na herbicídy môžete rovno zabudnúť.

Riešením je v tomto prípade využitie slamy, zeleného hnojenia či mulču. Organická hmota vo vinohradoch totiž významnou mierou prispieva k jeho zdraviu a produktivite a potláča škodlivé buriny. Jedným z najefektívnejších spôsobov dodania živín v ekologickom pestovaní viniča hroznorodého je v našich klimatických podmienkach systém trvalého zatrávnenia medziradia viníc. Na trhu je momentálne viacero strojov, ktoré sú určené práve pre túto technológiu. Jeden z nich však vyčnieva z radu – stroj Green Manager od firmy Güttler, ktorej výhradným zástupcom na Slovensku je spoločnosť Agroservis. Ten je určený na výsev tráv do medziradia s možnosťou súčasného podrezania existujúceho porastu. Navyše to dokáže s osivom rôznej veľkosti.

„Čo sa týka prevedenia, stroj je v ponuke s pracovným záberom 1,2; 1,5 a 1,8 m. Güttler Green Manager je vybavený sekciou predrezávacích diskov, radličiek a následne prizmatických valcov, ktoré sú patentom spoločnosti Güttler. Konštrukčne sú tieto valce riešené striedaním liatinových hviezdic s priemerom 33 a 38 mm. Menšie hviezdice sú umiestnené priamo na osi valca a väčšie majú možnosť voľného excentrického pohybu. Toto riešenie má výhodu v skvelej samočistiacej schopnosti valcov. V prípade valcovania má prizmatický valec navyše schopnosť podporiť odnožovanie. Nad valcom je potom inštalovaný delený zásobník sejačky EPS 5 s možnosťou samostatného nastavenia dávky drobného i väčšieho osiva. Z neho je dopravované drobné osivo pred valec a väčšie osivo k radličkám stroja. Güttler Green Manager je navyše možné vybaviť bránami HarroFlex, ktoré sú určené na prevzdušnenie medziradov,“ obchodný zástupca spoločnosti Güttler, Gabriel Varga.

Za krátky čas jedným z najlepších vinárstiev 

Práve túto technológiu využívajú v modernom slovenskom vinárstve vo Vrábľoch, ktoré tento rok obsadilo druhú priečku v súťaži Vinárstvo roka 2022. Reč je o vinárstve Predium, ktorého príbeh sa začal písať v roku 2016, kedy tu začali s prípravami na vznik nového vinárstva. V roku 2017 započala obnova vinice pri obci Tehla, dokončili sme ju v roku 2023 a má rozlohu 24 ha , k nej sa v roku 2019 pridala 12 ha vinica na hore Predium, vysadená okolo nového vinárstva s výstavbou ktorého sa začalo v roku 2018 a dokončilo v roku 2020. Celá produkcia vinárstva sa radí do ekologického pestovania, čo určuje aj smerovanie vrábeľského vinárstva. Pri pestovaní tak nepoužívajú žiadne herbicídy – k ničeniu burín dochádza v prípade potreby výhradne mechanicky. Medziradia viníc sú tu vysiate bylinami a kvitnúcimi rastlinami, čo napomáha zadržiavaniu vody v krajine. Vinárstvo navyše spolupracuje aj s miestnymi včelármi, ktorých včely opeľujú vo viniciach zmesi bylín kvitnúce až do septembra.

Sprievodcom pri našej návšteve bol hlavný vinohradník spoločnosti  Marian Burieta. „Predtým, než sme začali s obnovou našich vinohradov, starostlivo sme vyberali štepy, ktoré sme si zaobstarali z renomovanej rakúskej škôlky. Pred výsadbou sme si dali urobiť kompletný rozbor pôdy a vyhnojili ju až na mikroprvky. V našom vinárstve spracovávame výhradne hrozno z našej produkcie, prípadne od miestnych pestovateľov, a tak každý, kto si kúpi naše víno má istotu, že pochádza z vrábeľského rajónu. Momentálne u nás nájdete 17 bielych a 6 červených odrôd hrozna, z ktorých vďaka najmodernejším technológiám vytvárame svieže, ovocné vína. Niektoré z nich sú vhodné aj pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou,“ ozrejmuje hlavný vinohradník, podľa ktorého slov sa nízky obsah histamínu vo vínach docieľuje rýchlym spracovaním, ktoré od zberu po lisovanie netrvá dlhšie, ako jednu hodinu. 

Filozofiou vinárstva je šetrné spracovanie hrozna gravitačnou metódou, kedy je zberané hrozno dopravované na strechu vinárstva, kde sa pomelie, odstopkuje a samospádom putuje do lisu a následne rovnako samospádom aj do pivnice. Bobule absorbujú pri tomto spôsobe menej úderov, a tak nedochádza k nadmernému uvoľňovaniu nežiadúceho draslíka.

V ekologickom pestovaní viniča sa podľa slov hlavného vinohradníka odvíja všetko od pôdy. „Každý rok vysievame starostlivo vyberané bylinné zmesi, ktoré zlepšujú v celom profile štruktúru pôdy, obmedzujú utláčanie pôdy čo napomáha vsakovaniu vody. Tie následne zapracovávame do pôdy, čím zlepšujeme jej štruktúru, stabilizuje sa ekosystém a zaisťuje zvyšovanie humusu. Tým pádom má u nás výsev miešaniek do medziradí blahodarný efekt a nekonkuruje viniču. Práve naopak,“ prezrádza Marian Burieta, podľa ktorého takto vinič ľahšie znáša prudké výkyvy teplôt, či dlhotrvajúce sucho. Ak teda dokážu vinári z Vrábeľ zabezpečiť kvalitnú pôdu, vinohrad reaguje na tieto nepriaznivé faktory len minimálne a cíti sa komfortne. Aj vďaka tomu dokáže Predium vytvárať aj spomínané vína s nízkym obsahom histamínu.

Výnimočný stroj, na ktorý sa možno spoľahnúť

Ak je vinič vysadený priečne na svah, zatrávnenie(zazelenanie) je vyslovene žiadúce, aby sa zabránilo erózii, bočnému sklzu mechanizácie a nemuseli sa vytvárať prácne terasy. Ideálne je vysiať medzi radmi viniča rastliny, ktoré na jeseň využijeme ako zelené hnojenie. Keď vo vinárstve hľadali ten správny stroj na výsev medziradí, natrafili na stroj Green Manager 180 od firmy Güttler. Jeho hlavnou prednosťou, ktorou zaujal aj vo vinárstve Predium sú široké možnosti jeho využitia. „Jedná sa o multifunkčný stroj s robustnou konštrukciou a deleným zásobníkom sejačky, vďaka ktorému dokážeme vysievať rôzne veľkosti semien v jednom prejazde. U nás je to zmes ďatelín, horčice, reďkovky, facélie a pohánky. Drobné osivo sa aplikuje pred valce, kde naráža na difúzor, ktorý ho rozprestre na povrch. Následne ho k povrchu pôdy pritlačí valec. Väčšie osivo je aplikované cez pätky priamo do pôdy. Güttler Green Manager disponuje modulárnou konštrukciou, pričom všetky časti sú vybavené samostatným trojbodovým závesom. Vieme ho tak používať ako plečku, ako valec a aj separátne ako sejačku. V prednej časti stroja sú umiestnené predrezávacie disky, ktoré sa starajú o podrezanie celej plochy na pásy,“ hovorí hlavný vinohradník, ktorý zároveň dodáva, že podrezávanie porastu nie je nutné vykonávať každý rok. Keď totiž prišlo minulý rok dlhé obdobie sucha, porast len povalcovali v celej šírke medziriadku, alebo skosili, čím zamedzili konkurenčným rastlinám spotrebovávať vlahu. „Všetky jednoročné byliny nám po tomto zásahu vymizli a ostala nám ďatelina, ktorá púta vzdušný dusík a zabezpečuje tak živiny pre náš vinič. Güttler Green Manager je strojom, ktorý svoju prácu vykonáva kvalitne, a dokážeme ho využiť na viacero pracovných operácií. Cieleným zatrávnením je navyše možné obmedziť buriny konkurenčné na vlahu. V rokoch bohatých na zrážky napomáha hustý trávny porast vínnym révam v zamedzovaní stresu, spôsobeného príliš veľkým množstvom vody. Naše vína sú aj vďaka tomu svieže, ovocnejšie a ťažšie starnú,“ dodáva na záver hlavný vinohradník vinárstva Predium, Marián Burieta. 



Ďalšie články, ktoré by vás mohli zaujímať

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this