fbpx

Aktuality a novinky
BEDNAR Row-Master, majster v plečkovaní

Medziriadkové kypriče (plečky) zaznamenali po menšom útlme opätovný nárast záujmu, ktorý je spôsobený najmä zhoršujúcimi sa pôdnymi a klimatickými podmienkami. Keďže medziriadkové kypriče ponúkajú výhody mechanického ničenia burín v kultúrnych plodinách a zároveň zabezpečujú aj nakyprenie pôdy, ich cesta medzi jednotlivých poľnohospodárov sa z tohto pohľadu stále viac otvára. Okrem toho treba povedať, že zaradenie týchto strojov do technologickej linky výrazne prispieva aj k hospodáreniu s vodou.

BEDNAR Row-Master, majster v plečkovaní

Český výrobca závesnej techniky, spoločnosť Bednar ponúka i v tomto segmente stroje, ktoré zaujmú potenciálnych majiteľov svojím konštrukčným riešením. Medziriadkové kypriče radu Row-Master ponúka spomínaný výrobca v dvoch variantoch. Stroj Row-Master RN je takpovediac univerzálnym medziriadkovým kypričom, určeným pre použitie v plodinách, akými sú najmä kukurica, slnečnica, ale i iné. Zároveň však nájdeme v ponuke i náradie, ktoré by sme mohli nazvať „špeciálom do cukrovej repy“, medziriadkový kyprič Row-Master RN_S.

Row-Master RN

Medziriadkový kyprič Row-Maste RN je univerzálnym náradím a to najmä z dôvodu veľkej variability medziriadkovej vzdialenosti, ktorá je nastaviteľná od 45 do 80 cm. Disponuje univerzálnym sklopným rámom, ktorý je možné vybaviť viacerými typmi pracovných sekcií a pracovných častí – od radličiek pre skorú kultiváciu, radličiek a dlát pre neskorú kultiváciu a dlát s odhrňovačkou pre náročné podmienky. Dobrým riešením je i paralelogramový záves pracovných jednotiek s oporným kolesom, ktorý je uložený na silentblokoch a je samozrejme bezúdržbový. Výhodou kypriča Row-Master RN je jeho svetlá výška (80 cm), vďaka ktorej môže vstupovať i do vyšších porastov, čím zabezpečuje kyprenie medziriadkov plodín v rôznych rastových fázach a zároveň i v rôznych pracovných hĺbkach (0 – 12 cm). Takýto rám ponúka podľa dostupných informácií jedine spoločnosť Bednar, za čo získava od poľnohospodárov malé plus. Plečka nájde využitie v agregácii s traktormi s trojbodovými závesmi kategórií 2 a 3. Požiadavky na výkon ťahového prostriedku (traktora) sú veľmi prijateľné, keďže na prácu s týmto náradím postačujú traktory s výkonom od 45 do 75 kW (v závislosti od pracovného záberu stroja).

BEDNAR Row-Master, majster v plečkovaní

ROW-MASTER RN

Univerzálny rám pre viac typov pracovných sekcií a veľkú variabilitu medziriadkových vzdialeností.
Veľká variabilita nastavenia medziriadkovej vzdialenosti 45 cm, 50 cm, 60 cm, 70 cm, 75 cm a 80 cm. Ďalej na produkt >

Náradie je možné vybaviť i čelným zásobníkom pre hnojivo Ferti-Box, prípadne nádržou na kvapalné hnojivo s objemom 1 100 l, vďaka ktorému dokáže počas jedného prejazdu pôdu skypriť a zároveň vykonať aplikáciu pevných, či kvapalných hnojív za pracovné časti kypriča Row-Master. Takáto koncepcia plečky s prihnojovaním je taktiež ponúkaná jedine výrobcom Bednar a treba povedať, že funguje naozaj skvele.
Najväčším rozdielom medzi dvoma modelmi je ich svetlá výška rámu. Zatiaľ, čo model RN disponuje už spomínanou svetlou výškou rámu 80 cm, pri modeli RN_S, ktorý je určený na kyprenie pôdy v poraste cukrovej repy je to len 42 cm. Repný špeciál takto získava ešte väčšiu stabilitu.

Autor: Ladislav Závodský

Zdroj: https://www.rno.sk/bednar-row-master-majster-v-pleckovani/

Pridaj komentár



Ďalšie články, ktoré by vás mohli zaujímať

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this